Ten tijde van Maria Theresa werden distilleerrechten toegekend aan hardwerkende boeren die zich in een economisch zwakke regio hadden gevestigd. Met dit recht mochten ze 300 liter pure alcohol per jaar produceren. Dit privilege wordt nu al meer dan 100 jaar in de Buroida Brennkuchl met trots van generatie op generatie doorgegeven.
De regionale producten worden zorgvuldig verwerkt tot vloeibare lekkernijen zoals likeur, whisky en Innviertler G9 Dry Gin. De kruidige jeneverbessmaak harmonieert perfect met de braam uit het Kobernaußerwald, terwijl de volrijpe frambozen zorgen voor een ongekende frisheid.
In het heuvelachtige Innviertel zijn er altijd boeren geweest die hun bossen, weiden en akkers naar eer en geweten bewerkten om voor hun gezin te zorgen. Ook de boerderij Buroida ontwikkelde zich in de 18e eeuw tot een indrukwekkend bedrijf en was vanaf dat moment niet meer weg te denken uit het dorp Neulendt. De naam "Buroida", oorspronkelijk "Buchroiter", verwijst naar een ontgonnen beukenbos in de buurt van de boerderij. Naast hun enthousiasme voor het boerenbedrijf ontdekten onze voorouders een passie voor het raffineren van fruit en graan tot unieke distillaten.
Vandaag de dag worden ongeveer 30 koeien, talrijke kalveren, een dozijn kippen, een paar varkens en de goed opgevoede boerderijkat Jakob liefdevol verzorgd op de Buroidagut.
Volgens de legende distilleerde een voorouder van de Buroida uitstekende whisky, die hij gebruikte om de duivel dronken te voeren en hem uiteindelijk op de vlucht te jagen. Toegegeven, hier is geen betrouwbare bron voor. Wat wel zeker is, is dat Buroida-whisky nog steeds fantastisch goed is. Het wordt overigens geproduceerd op basis van de distilleerwet van Maria Theresa, die ijverige boeren in armere regio's toestond om sterke drank te distilleren. Het is maar goed dat de vorstin destijds het Innviertel naar Oostenrijk heeft gehaald.
In 1998 werd de oude stal omgebouwd tot een boerderijwinkel waar distillaten, whisky en likeuren kunnen worden geproefd en gekocht. Sinds 2019 produceert Buroida Brennkuchl ook G9 Kobernaußerwald Dry Gin, die erg populair is. Op verzoek organiseert de Buroida Brennkuchl graag proeverijen van de eigen brandewijnen voor groepen vanaf 10 personen.
Wendt u zich voor informatie tot het contact.
Vind ons ook op
Bezoek onze fansite en Facebook Bezoek ons op Instagramwettelijke contactgegevens
Buroida